Ze hebben een slechte naam. De Arabische Staten. Tegenwoordig ook al in de pers (Saoedi-Arabië), maar reeds veel langer in de postzegelwereld. Vallend in de categorie "apenlanden" en bekend van het drukken van voor-afgestempelde zegels in vellen voor de export. Mooie themazegels die in het land zelf nooit te koop waren. Serieuze verzamelaars hielden zich hier verre van. Een beroerd imago. En laten we eerlijk zijn, daar zijn ze niet voor niets aan gekomen. Er is veel rommel op de markt gekomen, bedoeld om (thema)verzamelaars geld uit de zak te kloppen, wat niets met portwaardige postzegels te maken heeft. Maar er is ook een andere kant. En die wordt nog wel eens vergeten.
Sinds een paar jaar hebben we als Stamp Land een pagina op Facebook. We doen daar niet veel mee, maar ooit bedachten we dat we daar in elk geval te vinden moesten zijn. Wat blijkt nu na die paar jaar? Stamp Land heeft bijna 1000 mensen die haar pagina "leuk" vinden en als favoriet hebben opgeslagen. En ongeveer de helft daarvan komt uit: de Arabische regio. Hoe dat kan? Al sla je me dood. Werkelijk geen enkel idee. Nooit hebben we enige poging gedaan om in die regio bekendheid te krijgen. Integendeel, gezien de portokosten richten we ons vooral op verzamelaars in Nederland en België. En toch is er blijkbaar in de Arabische hoek honger naar postzegels en postzegelwinkels. We hebben bijvoorbeeld een vaste klant in Libanon die de hoge verzendkosten voor lief neemt en regelmatig één of meer albums bestelt. Hij vraagt speciaal naar Arabische landen.
Dit alles heeft mij op het idee gebracht dat er maar iets hoeft te gebeuren of de postzegels van het Midden Oosten konden wel eens een stuk gevraagder gaan worden. En dus duurder. Dertig jaar geleden werd iemand die voor weinig geld een grote verzameling China aanlegde, als een beetje bijzonder beschouwd. Inmiddels heeft de slimmerd het boeltje verkocht en zich van de opbrengst een ruime motorboot kunnen aanschaffen. Je hebt het niet van mij, maar wie weet wat er kan gebeuren als je nu voor weinig geld een ruime stock Arabische Staten gaat aanschaffen. Je zult merken dat dat nog niet eens zo heel eenvoudig is. Zeker het postfrisse materiaal is ook nu al redelijk schaars. Toevallig ben ik net een partijtje ervan tegen gekomen, en de komende grote veiling ga ik nog een paar van die kaveltjes bekijken. Een motorboot hoef ik niet, maar ik maak het graag voor jullie beschikbaar. Arabische Staten. Let daar op. Je hoeft er niet direct op vakantie, de zegels kun je (als het meezit) ook gewoon in deze winkel aanschaffen.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.