Deze rubriek is niet bedoeld om boeken te recenseren. Maar soms moet je een uitzondering herkennen als die zich aandient.

Enige tijd geleden kwam ik in het bezit van het hiernaast afgebeelde boekwerkje. De schrijver hiervan, Paul van Beek, is een zeer gewaardeerde collega. Iemand die ik persoonlijk hoog inschat en die ook nog eens heel aardig kan schrijven. Kijk, als zo iemand zijn postzegelavonturen te boek stelt, dan is dat per definitie lezenswaardig. En ik kan je vertellen: het is zelfs meer dan dat. Paul verhaalt hoe hij als jeugdig enthousiastelingetje de postzegels inrolt. Met name die beginjaren hadden de mijne kunnen zijn. Uiteraard verschilt de locatie wel. Helaas was mijn woonomgeving aanzienlijk minder voorzien van ontmoetingsplekken voor postzegelaars. Kastanjebomen waren er wel, maar de toevallige passant zou daaronder slechts kastanjes aantreffen, wat op zich natuurlijk niet spectaculair genoemd kan worden. Toch heb ik veel van de beschreven avonturen zelf ook op soortgelijke manier meegemaakt. Dat zorgt voor herkenning en nostalgie. Voor wie mijn levensverhaal op postzegelgebied zou willen kennen, is dit boek een absolute aanrader daar ik zelf volstrekt niet van plan ben hierover meer dan zo nu en dan enkele anekdotes los te laten. En voor wie totaal geen interesse heeft voor levensverhalen, is het boek zeker ook aan te bevelen, omdat het een kijkje geeft in wat er allemaal gebeurt als je dagelijks in de postzegels zit. Het lijkt alsof een aantal verhalen wat geromantiseerd is opgeschreven, maar uit eigen ervaring ben ik bang dat het allemaal nog best eens helemaal echt zou kunnen zijn gebeurd. De verhalen dateren grotendeels van voor het Internettijdperk. Da's mooi om bij weg te mijmeren. Tegelijk realiseren we ons dat ook het leven van een fulltime postzegelaar met de tijd mee gaat en moet gaan. Gelukkig zien we dat de verzamelaars dat (uiteraard) ook doen.

Een beetje serieuze recensie noemt natuurlijk ook een nadeel. Kan dat? Over dit boek hoor je van mij geen negatief woord. Maar de auteur.... Het schijnt dat Paul op dit moment aan het verzamelen van perfins is geslagen. En dat vind ik toch wat tegenvallen. Zo'n beetje iedereen die interessant wil lijken, verzamelt momenteel perfins, en ik had hem wat origineler verwacht. Bijvoorbeeld als verzamelaar van enkelfrankering Sudan op brief, of plaatfouten van Kiribati, of zo. Maar goed, het zij hem vergeven. Iedereen heeft zo z'n verbeterpuntjes.

Het boek is door Paul in eigen beheer uitgegeven, en niet te koop in de reguliere boekhandel. Stuur me maar even een email (info@stampland.nl), dan zal ik kijken of ik je een exemplaar kan leveren. Waarschijnlijk lukt dat wel voor zo'n 15 euro inclusief verzendkosten.

Voor wie zelf ook wel beroepsmatig in postzegels zou willen gaan handelen, is dit boek een prachtige introductie. Meer heb je eigenlijk niet nodig, behalve natuurlijk een fraaie startvoorraad. Wat dat laatste betreft, kan ik je goed nieuws melden: ik zit niet vast aan de voorraad van Stampland.nl. Alles is te koop. Maar ook als je niet alles tegelijk wilt hebben, valt daarover te praten. Kijk maar eens naar het mooie aanbod.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.