Ik geef het toe: ik ben een meer dan gemiddelde taalmaniak. Maar toch. Is er dan niemand die het ook opvalt? Al jaren hoor ik begin januari iedereen tegen me zeggen: de beste wensen. Wat is dat toch? Het klinkt als een soort geheim agent code. Ik denk er al tijden over om zo iemand van passend repliek te dienen: De beste wensen. Twee groene treinen. Zoiets. Natuurlijk, ik begrijp wel wat er voor bedoeling achter zit. Je wenst iemand wat toe. Maar zeg dat dan. Zeg dan: ik wens je het beste. Alhoewel, dat kun je dan natuurlijk maar één maal doen. Want het beste, dat is niet gewoon iets goeds, dat is het beste. En daar is er maar één van. Als je de beste bent op de 5.000 meter schaatsen, dan ben je de enige. De beste wensen kun je dus maar éénmaal iemand wensen. Daarom zeg ik dit nooit tegen iemand. Meestal beperk ik me tot: Gelukkig nieuwjaar. Inderdaad, dat is taalkundig gezien ook niet een wens, het klinkt meer als het opsommen van een feit. In de trant van: smerige motregen. Maar dan positiever. In elk geval klinkt het wat concreter dan dat beste wensgedoe. Het gaat over een nieuw jaar, en over geluk. Persoonlijk vind ik het niet ideaal, maar wel toepasselijker dan de beste wensen. Dat is zo'n nietszeggende geheimtaal. Een vlotte overgang. Dat zeg je toch ook niet tegen iemand die 50 wordt?
Een paar dagen geleden las ik over iemand die niet meer wist wat hij als bijvoeglijk naamwoord op z'n kerst/nieuwjaarskaart moest zetten: Fijne kerstdagen? Of gelukkige, of gezellige, of vredige, gezegende? Gelukkig nieuwjaar, voorspoedig, gezond? Daarom besloot hij tot de volgende sublieme oplossing: Ik wens iedereen kerstdagen en een nieuw jaar. Ik vind dat geniaal. Kon ik maar zoiets verzinnen, denk ik dan.
Afijn, het is allemaal niet zo schokkend. Over een week zijn we het weer vergeten. Maar in deze periode word ik er elke keer weer aan herinnerd. Je bent dus gewaarschuwd. Mocht je me binnenkort in het wild tegenkomen, beheers je. Of wens me toe, wat ik jullie ook in elke column toewens:

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.