Lees je ook een postzegelblad? En valt je dan wat op? Mij wel. Al jaren. In Nederland hebben we eigenlijk alleen nog het blad Filatelie, in de buitenlanden zijn er soortgelijke bladen. Wat mij opvalt is dat de inhoud vooral bestaat uit "technische" verhalen. Over nieuwe uitgiften, over afwijkingen in tanding en watermerk, of over de juiste berekening van een frankeertarief van een brief van 80 gram uit 1902 van Nederland naaar Guatemala. Ik vind het prima dat mensen zich hier in verdiepen, maar waar gaat dit over? Mijn punt is dat het gaat over postzegels, en niet over postzegels VERZAMELEN. Dat heeft namelijk niet veel te maken met plaatfouten, het thema van de nieuwe CEPT emissies, of de waarde van Honguras nr. 1. Het heeft veel meer te maken met plezier, met het doen van leuke vondsten, met hoe en waar je aan nieuwe zegels komt, met het gein maken met mede-verzamelaars, met het bezoek aan een grote beurs of veiling, met de spanning van of je wel of niet die nieuwe aankoop voor een mooie prijs kunt krijgen. Kortom: verzamelen heeft te maken met het lekker bezig zijn, en daar heb je andere mensen (en bedrijven) bij nodig.
Daarover lees ik veel te weinig in postzegelbladen. De afgelopen nummers van het blad Filatelie viel me steeds op dat het blad ruim aandacht besteedt aan het overgaan naar een nieuwe drukker, de toegenomen papierdikte en fotokwaliteit. Neem me niet kwalijk hoor, maar ik ken helemaal niemand die een abonnement op een blad neemt omdat de papierdikte zo lekker in de hand ligt. Het is jammer om daar zoveel aandacht aan te besteden en eerlijk gezegd, maar nu doe ik natuurlijk een gevaarlijke uitspraak, zegt het m.i. ook iets over de deskundigheid van de redactie. Zeker, het zal niet meevallen om elke maand weer een aantrekkelijk blad te maken, en ik zou niet graag willen ruilen, maar dat is dan ook de reden dat ik gekozen heb voor een winkel. Waarin ik wel dat postzegelplezier aan wil bieden. En getuige het resultaat valt dat bij jullie wel in de smaak. Dus ik zou zeggen, vergeet even de tandingmeter en ga gewoon lekker snuffelen in onze winkel. Onze eindkreet is elke column niet voor niets:

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.