Tegenwoordig lees ik regelmatig over een man cave. Een plek waar je als man je hobby kunt beoefenen. In de pers komen dan vooral in beeld de stoer ingerichte garages of schuren. Motoren, whiskyflessen, biljarten, een oude jukebox, uitgezakte bankstellen, dat soort dingen. En ik moet toegeven: het heeft z'n charme. Voor een half uur.
Nu kom ik zo nu en dan wel eens bij een verzamelaar. Bijvoorbeeld omdat deze zijn overtollige voorraad kwijt wil, of zijn in 24 jaar opgespaarde niet gebruikte albums met postzegels en poststukken te gelde wil maken. En niet zelden kom ik dan terecht op een ex-slaapkamer, zolderkamer of complete zolder die helemaal als hobbykamer is ingericht. Als postzegelkamer wel te verstaan. En kijk, het mag aan mij liggen, maar ik krijg daar onmiddellijk een warm gevoel van. Heerlijk, als je zo een eigen ruimte hebt waar alles min of meer overzichtelijk staat, waar niemand je in de weg loopt en waar je in alle rust je hobby kunt beoefenen. Misschien speelt mee dat in mijn kantoor altijd de dozen, albums en andere zaken hoog opgestapeld de stellingen doen uitpuilen, de wanden doen doorbuigen en de weg er tussendoor doen verschrompelen tot een slangepad waar slechts de eigenaar zelf de weg kan vinden. Geen plek dus, om overzichtelijk tot rust te komen. Maar aan de andere kant, tussen lege stellingen voel ik me ook niet gelukkig, dus ik klaag niet. Maar die heerlijke postzegelcave, het heeft wel wat. Wie weet, over een jaar of twintig. En tot die tijd geniet ik maar plaatsvervangend als ik er weer eens als gast mag komen. Kan ook een lady cave zijn uiteraard.
En mocht nu iemand toevallig voor zijn of haar grot nog wat spullen zoeken: de allermooiste cavevulling vind je hier.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.