Deze aflevering gaat over de INKOOP. Voor iemand die verzamelaar is (geweest), is inkopen vaak het leukste onderdeel van het vak. Immers, je bekijkt allerlei postzegelpartijen die je nog niet hebt, maar misschien wel wilt hebben, afhankelijk van de prijs. Inkopen kun je postzegels op een heleboel plekken. Geen enkele plek is de beste, dat hangt o.a. af van wat je wilt kopen en voor wie (zie deel 1 van deze minicursus). Je kunt kopen van particulieren, van onbekenden via veilingen of elders, zoals op beurzen, Markplaats, etc. We zoomen nu even in op de veilingen. Daar kun je in heel korte tijd heel veel inkopen. Inkoop is tegelijk het makkelijkste en ook het moeilijkste onderdeel van het vak. Gemakkelijk, want als je op een veiling je biednummer maar vaak en lang genoeg omhoog houdt, hoef je verder niets te doen om vrachtwagens vol postzegels aan te schaffen. Wie bedenkt dat hij alles zal gaan verkopen middels een vaste opslag, gaat zichzelf natuurlijk tegenkomen. Ik mag aannemen dat ik hier niets nieuws vertel. Daarom is de inkoop ook het lastigste onderdeel, want goed inkopen betekent onmiddellijk potentieel geld verdienen. Iemand kan immers ook zeggen dat vèrkopen het makkelijkste onderdeel is. Immers, als je iets maar genoeg laag geprijsd aanbiedt, kun je in principe alles verkopen. Je inkoopprijs bepaalt dan of je nog wat verdient of niet. En om in korte tijd heel veel partijen te bekijken en succesvol vast te stellen wat je maximaal voor elke partij zou willen betalen, daar is ervaring voor nodig. Ik vermoed dat elke verkoper in het verleden wel eens wat verkeerd heeft ingekocht. Ik in elk geval wel. En sommigen gebeurt het nog steeds regelmatig.

Een andere manier van inkoop is ook heel interessant, vooral als je losse series of kleine partijtjes gaat verkopen. Op veilingen zoals catawiki, eBay e.d. worden veel partijen aangeboden die je soms prima kunt kopen en in kleine stukjes weer doorverkopen. Het voordeel hiervan is dat er elke dag aanbod is. Je bent niet afhankelijk van een veiling die twee of drie keer per jaar gehouden wordt. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor onze winkel. Ook bij Stamp Land kun je die partijen kopen, ook hier is een dagelijks aanbod en het voordeel is dat je meteen weet wat je moet betalen. Bij een online veiling kan de prijs in de laatste minuten nog aardig oplopen zodat je nooit weet of je wel of geen succes hebt. Dat is tegelijk het leuke als het lastige. In onze winkel (en natuurlijk zijn er daar nog meer van op Internet) gelden vaste prijzen. Zeker de wat duurdere albums en de Fundgrubedozen lenen zich uitstekend om op te splitsen in kleinere partijtjes. Voor wie op die manier gaat handelen is hier eenvoudig geld te verdienen. In de afgelopen maanden heb ik zelf één van de Fundgrubedozen die maar niet verkocht werd, op die manier in een aantal kleine partijtjes gesplitst, aangeboden en binnen een week had ik in geld meer verkocht dan de totale verkoopprijs van de originele doos was, plus nog diverse onderdelen over. Iemand vraag zich dan af waarom ik dat niet standaard doe. Ja, zo is onze manier van werken nu eenmaal. Dat is de keuze die wij gemaakt hebben en waar we het in het vorige deel over hadden. En daarom is het ook belangrijk om daaraan vast te houden. Wat we na deze ene uitzondering ook blijven doen. Zodat jullie altijd heel interessante deals kunnen blijven vinden in deze winkel. Ga maar kijken en probeer maar eens.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.