We hebben je een minicursus beloofd. Voor iedereen die er over denkt om ook via Internet postzegels te gaan verkopen. Om een heel klein kijkje in de keuken te krijgen, een eerste idee van wat er allemaal bij komt kijken. Lees alle afleveringen (inclusief deze en de introductie zijn dat er dus 6) gerust nog eens door. We hebben je een pietsie aan het vak laten ruiken, maar natuurlijk is er veel en veel meer over te vertellen en te leren.

Zo hebben we het bijvoorbeeld niet gehad over alles waar elke ondernemer mee te maken krijgt: de boekhouding, hoe je bijhoudt wat je omzet is, welke kosten er bijkomen, de afdracht van de btw, hoe je efficiënt je tijd indeelt, welke strategische beslissingen je wanneer moet nemen, hoe je plant, hoe je doorgaat terwijl je vakantie hebt of zou willen hebben, inbraakpreventie, hoe je er voor zorgt dat mensen je vertrouwen en ga nog maar een hele lijst door. Deze rubriek is niet bedoeld om handelaren op te leiden. We hopen dat je het vooral leuk vond om een beetje te lezen wat er zoal komt kijken bij een winkel waar je normaal alleen maar de produkten van bekijkt.

Maar voor wie wel echt wil beginnen heb ik nog een serieuze tip: Doe het niet.
Nee hoor, geintje. Van mij mag iedereen die dat wil postzegels gaan aanbieden op Internet. De tip is deze: Als ik op dit moment nog geen verkoper van postzegels zou zijn en wel zou willen beginnen, zou ik absoluut gaan verkopen via catawiki. Als ik zo nu en dan zie welke prijzen daar gerealiseerd worden, dat is echt 2-5 keer hoger dan bij Stamp Land. Zowel losse (betere) series als partijen kun je daar aanbieden. Er zitten natuurlijk wel nadelen aan. Zo ben je verplicht gebruik te maken van hun systeem. Net als bij eBay en andere veilingaanbieders. Ik ben op Internet groot geworden via eBay dus ik ken de voor- en nadelen. Als ik op dit moment zou moeten kiezen denk ik dat catawiki interessanter is dan eBay.

Waarom ik dan zelf niet op catawiki zit? Dat heeft te maken met de nadelen. Die Fundgrube die je bij Stamp Land voor 75 euro kunt kopen, zal via Catawiki makkelijk 150 euro opbrengen, maar daar moet je dan wel veel meer werk voor doen, zoals heel veel foto's maken. Je betaalt provisie, krijgt niet het emailadres van je klant, bouwt dus geen eigen klantenbestand op, etc. Maar als starter hoef je niet te investeren in een eigen internetwinkel, je hoeft niet te zorgen voor continuïteit elke dag, en je bereikt meteen een grote groep potentiële kopers. Als ik de nadelen tegen de voordelen weeg, is naar mijn mening een eigen winkel te prefereren, maar is het als starter aantrekkelijker om bij catawiki te beginnen. Na een aantal jaren kun je altijd nog kijken of je een volgende stap wilt zetten.

Voor wie dat wil proberen: begin klein. Je hoeft niet meteen een vrachtwagen albums in te kopen. Probeer het maar met een Fundgrubedoos waar je 4 partijen van maakt, of een album dat je zo kunt doorzetten. De kans is levensgroot dat je er aan gaat verdienen. En hoe je aan die inkooppartij komt? Nou daar weet je wel een aantrekkelijk adresje voor toch?

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.