Nou vooruit, nog één anekdote dan. Als veilinghouder (en trouwens ook als postzegelhandelaar) ben je soms een halve maatschappelijk werker. Het verzamelen van postzegels is breed verspreid door de hele maatschappij, dus je komt zowel reuze welopgevoede mensen met een royale geldbuidel tegen, als ook maatschappelijk onaangepaste typen die vrijwel geen cent te makken hebben. En dan heb ik het nog niet over de onaangepaste typen met tevens een extreem hoge bankrekening. Plus alles wat daar tussenin zit.

En dan maak je wel eens wat mee. Er zijn altijd een aantal vaste veilingklanten die het bezoeken van een kijkdag als uitstapje van de maand beleven. Zij mogen een dagje weg van moeder de baas, en genieten van het uitgebreid bekijken van één album gedurende anderhalf uur. Ach, dat hoort er bij. Zo was er ook een regelmatige bezoeker die in een tehuis woonde waar hij weliswaar zelfstandig mocht wonen en reizen, maar bijvoorbeeld voor financiële transacties een beperkte bevoegdheid had. Deze man had een keer een nieuwe broek aan, waarover hij uitgebreid vertelde aan de andere verzamelaars die aanwezig waren. Iedereen kreeg te horen waar deze broek gekocht was en wat hij had gekost. De man genoot van zijn middagje postzegelen en kocht steevast één kavel van ongeveer 25 euro. Op een dag bleek bij het opruimen na de veiling dat iemand een fototoestel had laten liggen. Jawel, van deze persoon dus. Opsturen hoefde niet, hij kwam hem een week later persoonlijk wel halen. Had hij zomaar een extra, ongepland uitje!

Sommige mensen deden hun biedingen schriftelijk en kwamen de toegewezen kavels na afloop ophalen. Dan spreek je mensen persoonlijk. Ik heb het altijd hoogstmerkwaardig gevonden, dat je op zo'n moment soms de meest intieme verhalen te horen krijgt. Over buitenechtelijke relaties, scheidingen en dreigende scheidingen. Er zijn zelfs wel eens mensen in tranen uitgebarsten tijdens het ophalen van hun postzegelaankopen. Van diverse klanten ken ik de levensgeschiedenis inclusief hoogte- en dieptepunten.

Ik stel voor om het btw-tarief op postzegels te verlagen vanwege het maatschappelijke nut. Lijkt me een aardig issue voor als we weer eens verkiezingen krijgen. Kijk ondertussen nog even bij onze aanbiedingen. En kom je aankopen desnoods persoonlijk ophalen. Da's goed voor het intermenselijk verkeer.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.