Misschien had je het al wel gehoord, want het nieuws verspreidt zich razendsnel. Maar ik kan je bevestigen dat het echt definitief gaat worden: de frankeergeldigheid van de guldenzegels houdt op. 

Zoals bijna alle verzamelaars weten, zijn de Nederlandse guldenzegels vanaf 1977 nog frankeergeldig, dus te gebruiken op je brieven en pakketten. En elk jaar doet het gerucht de ronde dat hier een einde aan gaat komen. Maar nu lijkt het er op dat dit inderdaad het geval zal zijn, want op de site van PostNL staat het vermeld (weliswaar ergens heel erg verstopt, maar met een zoekbegrip kom je er snel): vanaf 1 november 2013 zijn de guldenpostzegels niet langer frankeergeldig.

Wat betekent dit? Ik adviseer iedereen die een overtollig aantal van deze zegels bezit, om ze zo snel mogelijk op te gebruiken, of te verkopen. Hoe dichter bij 1 november, hoe lager de marktwaarde zal worden. Maar natuurlijk kun je de zegels in je verzameling gewoon bewaren. Voor verzameldoeleinden verandert er natuurlijk helemaal niets.

Er zal best geklaagd gaan worden. Mensen (vooral handelaren die er veel geld mee verdienen) zullen roepen dat het schande is, want er is ooit betaald voor een dienst die nog niet geleverd is. Ja, dat is waar, maar dat kun je PostNL natuurlijk niet aanrekenen. Als iemand het betalingsbewijs voor een dienst koopt en er vervolgens geen gebruik van maakt, is dat de verkoper niet aan te rekenen. Als ik een concertkaartje voor de Rolling Stones uit 1975 heb, kan ik daar geen toegang mee krijgen voor een concert van dit jaar, ook al heb ik er indertijd geen gebruik van gemaakt. Probeer dat maar eens.

Laten we eerlijk zijn, het is mooi dat we ruim 10 jaar de tijd hebben gehad om oude postzegels nog te mogen gebruiken. En dat dit zou ophouden zat er een keer aan te komen. Voor wie gebruik wil blijven maken van oude zegels, is er wel een alternatief: emigreren naar België. Daar zijn de postzegels vanaf 1960 nog frankeergeldig. Of naar de Verenigde Staten. Daar zijn alle zegels nog geldig. Hoewel ik je niet zal aanraden om een veldeel postfrisse nummers 1 op een brief te plakken.

Trouwens, het is toch veel leuker om de zegels te verzamelen in plaats van ze op te plakken? En laat je daarvoor nou precies op het goede adres zijn! Kijk maar eens naar de vele nieuwe series en partijen die ik voor je heb gevonden.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.