De afgelopen week heb ik me getrakteerd op een nieuwe fiets. Ja, ja, deze postzegelaar laat het breed hangen. Dankzij jullie natuurlijk. Mocht je onlangs een album of Fundgrube hebben aangeschaft, dan dank ik je hartelijk voor de sponsoring van bijvoorbeeld het achterlicht.

Uiteraard moet zo'n aankoop worden ingewijd, dus ik heb een leuk tochtje gemaakt. Kilometertje of 60, je moet natuurlijk niet overdrijven. Wat dan opvalt, is dat op zo'n nieuw vehikel ieder ander wel stil lijkt te staan. Geruisloos zoef je een ieder voorbij, zelfs op de dijk met tegenwind. Mensen, wat een verschil maakt zo'n aankoop, vergeleken met de ouwe trouwe begeleider die nu gevoelloos is ingeruild. Het lijkt wel of we electrisch fietsen (wat zeker niet het geval is), of dat onze conditie in een paar dagen met sprongen vooruit is gegaan (wat nog zekerder niet het geval is).

Deze ervaring deed me wel ergens aan denken. Veel verzamelaars hebben veel plezier in hun oude verzameling waar ze al vele jaren mee bezig zijn. Maar het wordt langzaam steeds moeilijker om nog iets erbij te vinden wat ook nog betaalbaar is. Natuurlijk zet je zo'n collectie waarin uren plezier geïnvesteerd is, niet ondankbaar bij het grof vuil. Maar het ernaast starten van een nieuw verzamelgebied opent een ongedachte nieuwe plezierwereld. Ik ken klanten die een heel breed verzamelhart hebben, soms zelfs de hele wereld. Dat hoeft nu ook weer niet, maar als je open staat voor een nieuwe ervaring, kun je weer tijden vooruit zonder kapitalen te hoeven investeren. Tenslotte gaat het om het plezier en niet om de pegels.

Enne, ik kan het niet laten om je er op te wijzen dat Stamp Land bij uitstek geschikt is om eens te speuren tussen de albums of er niet een leuk nieuw gebiedje zit aan te komen. Alleen een nieuwe fiets zul je hier niet kunnen vinden. En de huidige ruil ik ook nog lang niet in.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.