Waar gaat het naar toe met deze wereld? Daar kun je natuurlijk uren over filosoferen. Wat we hier niet gaan doen, we hebben wat belangrijkers, nou ja, in elk geval wat anders te doen. Maar één ding wil ik met je delen. De oorlogshaarden en daaruit voortvloeiende bevolkingsstromen laten we even liggen. Nee, ik wil het even hebben over onze afhankelijkheid. Het is weliswaar een onbewezen stelling (voor zover mij bekend), maar ik heb het idee dat we in onze samenleving steeds afhankelijker aan het raken zijn. Heb je het wel eens meegemaakt dat er een paar uur geen electriciteit is, bijvoorbeeld? Of geen gas? Weg verwarming en kookmogelijkheid. En stel dat een complete wijk een hele dag geen electriciteit en gas heeft. Dan treedt er een noodplan in werking. Bedenk eens hoe afhankelijk we aan het worden zijn. Als er wie weet wat gebeurt waardoor Nederland twee weken geen electriciteit zou hebben, ik denk dat we aardig richting een anarchistische maatschappij zouden opschuiven. Niet alleen dat je thuis geen licht en verwarming hebt, maar de tankstations werken niet, kassasystemen van winkels werken niet, dus die zijn allemaal dicht, etc. Om over ziekenhuizen en zo nog maar te zwijgen.

Een stapje verder, we zijn nu toch even lekker bezig. Wie heeft er geen ervaring met een internetstoring? Dat je je moet beheersen om je laptop niet het raam uit te gooien? Een dag zonder Internet betekent tegenwoordig een dag niet geleefd. Hoezo afhankelijk. Soms, heel soms, denk ik wel eens: stel dat er door wat voor reden ook zo'n klap in het Internet optreedt, dat het hele systeem er mee op houdt. Ik heb wel eens gelezen dat Internet ooit bedacht was om een paar universiteitscomputers met elkaar te laten communiceren. En dat dat langzaam uitgebreid is tot het huidige systeem via allerlei houtje-touwtje aanpassingen. Maar dat het oorspronkelijk helemaal niet bedoeld is voor het huidige gebruik. Stel dat....

Over afhankelijkheid gesproken. Als Internet ineens met een omgekeerde Big Bang ermee zou ophouden, dan kunnen we onze maatschappij opnieuw gaan inrichten. Niks Pin-betalingen meer. En natuurlijk geen online winkels. Wat moet je zonder stampland.nl?

Aan alles komt een eind. Internet zal denk ik ooit vervangen worden door een moderner systeem dat hetzelfde en meer kan. En als het onverhoopt toch eerder onherstelbaar crasht, nou, elk nadeel heeft z'n voordeel. Dan komen jullie gezellig een dagje naar Amersfoort om live te winkelen bij Stamp Land. En dan ga ik wel weer naar beurzen toe, stuur verkooplijsten rond per post (helaas, de foto's moet je er dan zelf bijbedenken). Mensen zijn flexibel genoeg om daar ook weer overheen te komen. Maar voor het zover is, geniet nog even van alle mogelijkheden die je hebt om online door het assortiment te wandelen.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.