Een tijdje geleden was de 3D printer nogal in het nieuws. Vergis ik me, of is het nieuwtje daar al weer een beetje af? Ach ja, hypes komen en gaan, maar de postzegelaar zal altijd bestaan. Tenminste, voorlopig wel. "Altijd" is wel een beetje grote uitspraak natuurlijk. Maar het bijeenbrengen van een verzameling van deze papiertjes is in elk geval geen hype. Het is na de introductie van de Penny black al heel snel begonnen en het einde is nog lang niet in zicht. Wie weet hoeveel postzegelverzamelaars er wereldwijd zijn? Eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren daar ooit een cijfer van gezien te hebben, maar als je weet dat er in Nederland al, rijp en groen bij elkaar geteld, bijna een miljoen zijn, dan moeten er wereldwijd toch meer dan honderdmiljoen van rondlopen. En de klagers die steeds roepen dat het allemaal minder wordt, hebben gewoon geen gelijk. Het wordt niet minder, maar het verandert. Zo is het verenigingsleven een langzame dood aan het sterven, de beurzen hebben het moeilijk en de fysieke winkels in de steden zijn al bijna allemaal verdwenen. In Nederland. Er zijn andere landen waar het andersom gaat: China, Indonesië en wellicht in de nabije toekomst ook India. Maar om even dicht bij huis te blijven: er is nog nooit zo'n groot postzegelaanbod op Internet geweest als nu. Persoonlijk groeien wij elk jaar zo'n 25% in omzet. Dus dat het minder wordt? Helemaal niet. Je moet natuurlijk wel met de markt meegaan. Net als de printers, van 2D naar 3D. Dat brengt me bij de spreuk van deze maand, die ik een poosje geleden in de krant las. Origineel in het Engels, luidt de Nederlandse versie:

Bestel een 3-D printer.
Print een 3-D printer.
Retourneer de 3-D printer.

Gelukkig is dit met de postzegelpartijen van Stamp Land niet mogelijk. Die koop je om van te genieten. Wil je deze lente nog een heleboel plezier beleven? Kijk dan snel even rond. Met hondermiljoen potentiële concurrenten is die fraaie collectie weg voor je het weet.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.