Postzegelverzamelaars, het zijn toch net mensen. Laatst viel het me op hoe verschillend mijn klanten zijn. Wat de één niks vindt, vindt een ander geweldig. En toen ging ik eens na hoe dat zit. Je zou het bijna niet geloven, maar onder de bezoekers (en kopers) van Stamp Land zitten zowel mannen als vrouwen, van 22 tot 96 jaar, komend uit Nederland en België, maar ook uit tal van andere landen tot Australië en China. Ik heb miljonairs als klant, maar ook iemand die tot voor kort jarenlang als dakloze geleefd heeft. Werklozen en renteniers, een financieel directeur van een groot bedrijf, maar ook een nachtwaker en hovenier. Van mensen met een broodmager en afgetraind lichaam tot en met eh... nou ja, types die nogal wat moeten meesjouwen. Heel vriendelijke mensen maar ook lastige en humeurige gasten, hoewel de eerste groep gelukkig verre in de meerderheid is.

En zo kunnen we nog tijden doorgaan. Van mensen die al 50 jaar postzegels verzamelen tot mensen die net begonnen zijn. Ik weet dat veel mensen denken dat dat laatste niet meer voorkomt, maar echt waar, ze komen vele malen per jaar bij me langs. Afgelopen week nog iemand die albums kocht omdat zijn zoontje begonnen was met verzamelen. Ze zijn er echt wel, je ziet ze alleen niet. Internet is onzichtbaar, weet je.

Goed, ik dwaal af. Mensen die postzegels verzamelen zijn net zo verschillend als mensen die dat niet doen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over wat en hoe ze dan verzamelen, want daar zit ook al het onderscheid in wat je maar kunt verzinnen. Marketeers delen mensen graag in groepen in. Ik zou alleen niet weten hoe je postzegelaars zou kunnen omschrijven, anders dan aan dat ene gemeenschappelijke kenmerk. En laten we dat maar zo houden ook. Want of je nu blank of zwart bent, links of rechts, op mannen of vrouwen valt, 1 meter 20 of 2 meter 20 bent, iedereen is net zo welkom bij Stamp Land. Het klinkt als een open deur, en dat is het natuurlijk ook wel, maar ik vind het mooi om te zien dat er een hobby bestaat waar totaal verschillende mensen in liefde en vrede met elkaar van kunnen genieten. De winkeldeur is inderdaad open, jongens. En meisjes. Kom er in! 

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.