Wie heeft er wel eens in een veilingzaal gezeten? Ik doe het zeer regelmatig, en al tientallen jaren. Weet je wat me opvalt? Er zijn grofweg twee categorieën mensen. Je hebt bezoekers die het liefst helemaal voorin zitten, en anderen die het liefst zo ver mogelijk naar achteren plaats nemen. Ja, dat zou voor elke zaal kunnen gelden: kerkzaal, vergadering, theater, congres, noem maar op. Psychologische achtergrond, ik hoor het je denken. Maar toch is een veiling anders. Immers, in de meeste zalen zit je passief terwijl het vooraan, op een podium of zo, gebeurt. Maar je komt naar een veiling om mee te bieden, dus om actief betrokken te zijn, sterker, de uitslag te beïnvloeden. Da's een klein verschilletje. Als regelmatige bezoeker met een schat aan ervaring heb ik in rustige uurtjes een en ander kunnen observeren.

Voorin zitten de stiekemerds. Die willen bieden door hun pink op te lichten of het bordje met het veilingnummer 3 millimeter omhoog te heffen. Achter hen ziet niemand wie er biedt, alleen de veilingmeester, die natuurlijk goed zicht heeft op de voorste rijen, ontgaat dit niet. Bovendien kent hij zijn gasten, en weet wie op welke onnavolgbare wijze een bod kenbaar maakt. Denk niet dat dit iets is uit de 19e eeuw, het gebeurt nog steeds. Weliswaar heb ik geen codesignalen zoals het trillen van het linkerooglid kunnen ontdekken, maar het even opheffen van een balpen staat voor bepaalde mensen gelijk aan het uitbrengen van een bod.

Achterin zitten de mensen die graag de controle willen houden en het overzicht willen hebben. Zij zien het liefst wie er bieden om op het laatste moment toe te kunnen slaan. Kleine maniertjes werken hier niet, want dat ontgaat de veilingmeester. Wat wel kan, is je biednummer opheffen en onmiddellijk weer naar beneden halen. Dat ziet de veilingmeester natuurlijk wel, maar op het moment dat de voorste rijen zich omdraaien om te zien wie er mee zit te bieden, is het bordje al weer weg, en hebben ze dus geen idee.

Ja, ja. Zo'n veiling is een hele happening, een spel voor volwassenen. 

Maar ik hoor je denken: en de mensen die in het midden van de zaal zitten dan?
Heel eenvoudig, dat zijn lieden die daarna zijn binnengekomen, toen de voorste en achterste rijen reeds bezet waren. 

Gelukkig heb je bij Stamp Land geen last van concurrerende bieders. Hier kun je gerust kopen wat je wilt, al moet je natuurlijk niet te lang wachten. Ga daarom nu meteen maar weer kijken, en daarbij wens ik je

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.