Het seizoen is inmiddels alweer een paar veilingen oud. Tijd om je inzicht te geven in mijn impressies van de postzegelmarkt. Dan heb ik het niet zozeer over hoe je verzamelt, maar over de prijsontwikkelingen. Die worden namelijk gestuurd door de prijzen die op veilingen gerealiseerd worden. Daar kopen veel handelaren in, en die inkoopprijzen bepalen uiteindelijk de verkoopprijzen van losse postzegels en complete verzamelingen. Ons gaat het natuurlijk vooral om die laatste. En dan valt wel op dat een trend die al wat langer bestond, dit seizoen zeker doorzet: Het is betrekkelijk eenvoudig om grote partijen insteekboeken en albums in te kopen waar eigenlijk niets bijzonders in zit. Van die boeken die je met goed fatsoen niet los kunt verkopen, maar moet bundelen per 10. Materiaal dus dat niemand wil hebben. Ook wij niet. Het wordt meestal gekocht voor de boeken en albums, maar ja, dan moet je ze leegmaken en dat is nogal een werk.

Vervolgens heb je grote partijen, zeg van 40-50 albums en insteekboeken met verzamelingen die goed gevuld zijn. Zonder de allerduurste zegels, maar wel van die boeken die bij Stamp Land een verkoopprijs van 80-200 euro zouden hebben. Best leuk dus. Dat zijn de partijen die we het liefste inkopen, want daar zit wat leuks voor je in met soms zelfs extra verrassingen. Tegelijk zijn dit de lastigste partijen om in te kopen. Laat ik het eerlijk zeggen: de afgelopen paar veilingen werden hier soms prijzen voor betaald die twee tot vier keer zo hoog opliepen dan wij bereid waren te betalen. Dat betekent dat de inkoopprijs voor zo'n partij ruim boven de 10.000 euro uitkwam. Zouden we meegegaan zijn, dan zou dat betekenen dat een album dat je momenteel voor 200 euro bij ons kunt kopen, dan 500 euro zou moeten gaan kosten. En dit is dus geen uitzondering, maar een ontwikkeling die doorzet. 

Het liefst bieden we je natuurlijk niet alleen de goedkope partijen aan, maar ook wat beter spul. Nou, wen er maar aan, de prijzen daarvan zijn duidelijk stijgend. We zijn er de laatste veilingen slechts één keer in geslaagd zo'n partij in te kopen, en dat dan nog voor een eigenlijk wat te hoge prijs. De dure albums die je bij ons ziet, komen uit die partij en er zit nauwelijks marge op. Anders zouden ze helemaal onbetaalbaar worden. Pak dus je kans als je budget het toelaat. Dit soort partijen zal alleen maar in prijs stijgen.

Tot slot, en daar moeten we het van hebben, bieden veilingen complete nalatenschappen aan waarbij veel "rotzooi", maar ook leuke albums, uitzoekmateriaal in dozen, etc. Vaak groot en onoverzichtelijk, met voor veel handelaren teveel ballast, maar dit zijn de partijen waar wij dol op zijn. Relatief vaak lukt het ons om dit in te kopen. Natuurlijk koop je dan veel werk, papier en dozen, maar er zit altijd wat onverwacht leuks tussen. Soms echt goede albums die we dan toch aantrekkelijk kunnen aanbieden, en vaak ook onuitgezocht spul voor Fundgrubedozen. Zolang er gelukkig nog weinig aanbieders zoals wij zijn, kunnen we dit soort partijen aantrekkelijk blijven inkopen. En jullie dus buitenkansjes bieden. Zoek ze maar. Ze staan gewoon in onze winkel.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.