Tegenwoordig kijk je je ogen uit als je een winkel binnenloopt. Er waren tijden, nog niet eens zo lang geleden, dat je je dagelijkse boodschappen bij de supermarkt deed, je toiletartikelen kocht je bij de drogist, voor groenten had je een groenteboer, en als je haar korter moest ging je naar een kapper. Die tijden zijn voorbij. Tenminste, ik herken ze niet meer. Dat een Kruidvat tegenwoordig nauwelijks nog shampoo en deodorant verkoopt, is tot daar aan toe. Daar zijn we wel aan gewend. Maar laatst liep ik door de stad (het gebeurt zelden, maar iedereen heeft zo z'n zwakke momenten) en daar wist ik niet wat ik meemaakte. Als je wilt lunchen ga je naar een behoorlijke boekhandel. In de Hema koop je je mandarijntjes en als je zalm of koffiepads nodig hebt rij je gewoon even langs Ikea. Assortimentsuitbreiding heet dat, en het schijnt tegenwoordig te moeten.

Dus als actieve postzegelhandelaar heb ik eens zitten nadenken. Want wat zal Stamp Land kunnen aanbieden waar jullie op zitten te wachten? Een carriére als printerspecialist of paperclipgigant misschien? Nee, zei me laatst een marketingdeskundige. Je zit in de hobbysfeer en daar moet je bij aansluiten. Helder. Dat biedt mogelijkheden voor een assortiment erotische hulpmiddelen. Ik ben me gaan oriënteren, maar die dingen zijn nog verrekte duur. Een beetje voorraad opbouwen betekent dat ik eerst m'n huis zal moeten verkopen. En daar is het niet de juiste tijd voor. Wat dan? Ach, wat maakt het ook uit. Ik denk dat ik maar eens een paar pallets chocola bestel. Als het dan niet loopt kan ik altijd nog m'n eigen voorraad opeten.

Weten hoe ver ons assortiment voert? Dan zul je nu toch even de hele winkel doormoeten.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.