Je maakt wat mee als eenvoudig postzegelaar. Daar heeft een collega een alleraardigst boekje over geschreven (Paul van Beek - De vrolijke avonturen van een fulltime postzegelaar). Ik hou het bij columns, maar meemaken doe ik genoeg. Soms voer ik uiterst merkwaardige gesprekken. Vooral via de telefoon.

Laatst nog. Ik word gebeld en neem vrolijk als altijd op. Spreek ik met de postzegelhandel? Dan zit ik meteen al met een dilemma. Een postzegelhandel, ja. Maar DE? Nu is de telefoon niet het geschikste medium om hier met een klant breedvoerig over in discussie te gaan. Bovendien klonk de stem als van iemand die al ruim 30 jaar geleden de 50 gepasseerd is. En ik spreek nogal snel. TE snel voor menige beller. Dus ik hou het maar bij een eenvoudig JA. Tenslotte was het een gesloten vraag en ik vind dat ja net iets meer waarheidsgehalte heeft dan nee. Onwetend van mijn overwegingen gaat de man verder: U bent gespecialiseerd in Hong Kong? Dat moet ik verkeerd verstaan hebben. Pardon, wat zei u?  De man herhaalt zijn vraag en met mijn gehoor bleek niets mis. Tenzij ik natuurlijk twee keer het verkeerde verstaan heb, en er iets grondig mis is. Maar daar gaan we voor het gemak maar even niet van uit.

Afijn, ik leg de man uit dat als er al sprake is van een specialisatie, dat het dan gaat om albums en partijen en zeer beslist niet om postzegels van Hong Kong. De klant wil natuurlijk laten weten dat hij het niet spontaan verzonnen heeft. O. Ik meen dat ik dat op de computer gezien had. Ik zoek namelijk.... Dat heeft verder geen zin natuurlijk. We nemen vriendelijk afscheid van elkaar en ik blijf met een levensgrote vraag zitten. Hoe zou het komen dat iemand mijn nummer belt in de verwachting met een in postzegels van Hong Kong gespecialiseerde handelaar te spreken? Staat er ergens iets raars in mijn winkel? Ben ik gehackt? Heeft iemand anders een telefoonnummer dat sprekend op die van ons lijkt? Wie het weet mag het zeggen. Op zich vind ik het altijd al een prestatie als iemand van boven de 80 met een computer uit de voeten kan, dus als er dan om wat voor reden ook iets niet helemaal goed is overgekomen zij het hem vergeven. Maar merkwaardig blijft het.

Denk je nu dat een gesprek als dit nog wel meevalt, dat het stukken vreemder kan? Inderdaad. Maar niet alle gesprekken lenen zich voor een bespreking op deze plek. Voor nu wil ik jullie een uitdaging doen: kijk rond in mijn winkel en probeer er achter te komen welke specialisaties nog meer gesuggereerd zouden kunnen worden.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.