Hoe ontwikkelt de markt voor postzegels zich? Daar kan iedereen zijn eigen mening over hebben. Ik geef je de mijne, gebaseerd op datgene waar Stamp Land om bekend staat: betaalbare albums en partijen.

Het afgelopen jaar merkten we dat het steeds moeilijker werd om betere verzamelingen in te kopen. Hiermee bedoelen we albums die we kunnen verkopen in de prijsklasse 50 tot 400 euro. Ongetwijfeld zullen jullie ook gemerkt hebben dat de laatste maanden vooral veel boeken onder de 50 euro werden aangeboden. Op dit moment (eind augustus) zijn we compleet door onze werkvoorraad heen. En ook het aanbod in de winkel ligt nu meer dan 50% lager dan een jaar geleden. De reden? Als we leuke verzamelingen aanbieden, zijn die heel snel verkocht. Dat heeft misschien iets te maken met een stijgende belangstelling, maar ik denk vooral met het feit dat die gewoon op dit moment lastig te vinden zijn. Mijn persoonlijke verwachting is dat dat het komende jaar nog erger zal worden.

Wat betekent dat? Albums en partijen van 20, 30 en 40 euro zullen waarschijnlijk voldoende worden aangeboden, maar de net iets betere verzamelingen zullen in prijs gaan stijgen. Als ik ze wil aanbieden zal ik ze eerst moeten inkopen. En als ik ze inkoop zal ik meer moeten betalen dan een jaar geleden. En dan praat ik over een inkoopprijs-stijging tot zo'n 25%.

Is dat goed of slecht nieuws? Dat ligt er natuurlijk aan. Heb je zelf van dat soort verzamelingen, dan is het leuk om te weten dat daar op het moment meer voor betaald wordt dan een paar jaar geleden. Maar als je nu wilt kopen, betaal je uiteraard liever niet meer dan nodig is.

Gelukkig blijft onze belangrijkste strategie om met een lage marge zo snel mogelijk de voorraad te verkopen. Daardoor heeft Stamp Land ook het komende jaar een postzegelaanbod met één van de beste kwaliteit-prijs verhoudingen die je kunt vinden.

En tot slot: de collecties die we nu in voorraad hebben, zijn dus eigenlijk te goedkoop. Dat maakt dat je geld kunt "verdienen" door nu snel nog je winkelwagentje te vullen.

Aan de slag dus. Dat doen wij ook, want eind augustus is de eerste grote veiling na de zomervakantie. We hopen weer een paar honderd verhuisdozen met collecties te kunnen meenemen. Blijf deze winkel volgen!

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.