Je zult als huiskleur ooit maar voor oranje gekozen hebben, en het WK voetbal komt eraan. Ja, daar hadden we toen niet aan gedacht. Letterlijk nergens toe verplicht natuurlijk, maar een inhaakactie tijdens het WK ligt wel een beetje voor de hand.

Hoe is die kleurkeuze ooit zo gekomen? Dat zal ik eens uit de doeken doen. We moeten daarvoor wat verder terug. In 1996 begon ik spontaan met het organiseren van een postzegelveiling. Niks Internet, maar gewoon ouderwets, in een zaal met een veilingmeester, een hamer en een aantal bieders. Dan moet je natuurlijk een catalogus drukken en verzenden. Maar hoe zou die catalogus er uit moeten zien? Er bestonden heel veel veilingen die meestal op het omslag van hun catalogus behalve hun naam ook een aantal hoogtepunten uit de veiling afgebeeld hadden. Dat wilde ik (natuurlijk) anders doen. Om er uit te springen had ik bedacht dat de catalogus een felle kleur moest hebben. Fluorescerend geel was de eerste keuze, maar er bestond reeds een veiling die een gele catalogus had. Daarom koos ik toen voor de zo fel mogelijke variant van oranje. Opvallen, eruit springen, verder zat er niets achter. Heel werk trouwens, want in het begin werd de catalogus nog met de hand getypt op een typemachine. Over die allereerste veiling zijn nog veel meer leuke verhalen te vertellen, dat zal ik in een volgende aflevering doen. Maar die kleur oranje is gebleven en ook bij de start van de webwinkel ben ik de eerste keuze trouw gebleven. In de  testfase van de website heb ik een paar mensen gevraagd naar hun ervaringen en prompt kreeg ik van een buitenlander de reactie dat hij de keuze oranje zo goed vond omdat hij dat meteen met Nederland associeerde. Vond ik geinig, nooit aan gedacht, was niet de bedoeling, maar wel meegenomen. Tsja, en als dat dan zo is, wat doe je dan voor inhaker tijdens het WK? Daar denken we nog even over na. Je hoort het vanzelf. En tot het zover is? Je raad het natuurlijk al: snel de winkel in.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.