Voor wie het nog niet gelezen heeft: een postzegel voor een binnenlandse brief tot 20 gram kost volgend jaar 83 cent in plaats van 78 cent nu. Zwaardere brieven gaan net zo hard omhoog. En een kaartje naar het buitenland kost voortaan niet meer 1,33, maar wordt 1,40. Ach, eigenlijk is het niet eens zo verrassend. Ik kan nauwelijks iets bedenken wat procentueel zo gestegen is de laatste jaren als de prijs van een centimeter frankeerpapier.

En wat de pakketten betreft: je kunt merken dat daar de concurrentie actief is, want de standaardprijzen wijzigen niet. PostNL is daar toch al verreweg de duurste van alle aanbieders. Wat dan wel weer opmerkelijk is: aangetekende pakketten naar het buitenland worden fors duurder, met verhogingen van soms meer dan 10%. Moeilijk te verklaren. Wel jammer voor mijn grote klant in China. Bij Stamp Land betaal je als klant een stuk minder dan de actuele frankeerkosten, maar het verschil wordt nu wel zo groot dat een aanpassing niet kan uitblijven. Een gat tussen de door ons berekende verzendkosten en de echte verzendkosten van 40 euro vind ik namelijk toch wel wat grof worden. Het is niet anders. Gelukkig hoeven we de verzendkosten voor klanten in Nederland en België niet te wijzigen. Tenzij natuurlijk de andere verzenders zoals DPD en DHL iets heel geks gaan doen. Maar vooralsnog denk ik dat dat wel zal meevallen. Geen enkele reden dus om niet je winkelwagentje vol te laden. En trouwens, het is nog lang geen 2018.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.