Het klinkt als de titel van een spannend boek: PostNL en de postzegelprijs. Was het spannend? Een klein beetje. Er zijn mensen die er naar uitkijken: de dag waarop PostNL bekend maakt wat de prijs van één postzegel zal zijn in het nieuwe jaar. En 5 november was zo'n dag. We weten nu dat de prijs van een postzegel (een "eentje", voor een brief tot 20 gram binnen Nederland) in 2019 stijgt van 83 naar 87 cent. De reden is duidelijk: er wordt steeds minder post verstuurd, dus gaat de prijs omhoog. Klinkt logisch. Maar er is iets waar ik niemand over hoor, en waar ik in de pers niets over lees. Want in hetzelfde persbericht geeft PostNL aan dat er weer veel meer pakketten verstuurd worden: een groei van 20% maar liefst. Volgens de voornoemde logica zou dan de prijs voor verzending van een pakket omlaag kunnen. Of roep ik nu iets heel raars?

De realiteit is dat de prijs voor verzending van een pakket blijkbaar niet zo spannend is. Want die wordt veel later pas bekend, als alle tarieven worden vrijgegeven. Vorig jaar moest ik daar flink naar zoeken om pas eind december dit te vernemen. En dan mogen we blij zijn als die tarieven niet of slechts een klein beetje stijgen. Want iets goedkoper maken, dat past niet bij PostNL. En dat een pakket van Duitsland naar Nederland minder dan de helft kost als van hetzelfde adres in Nederland naar Duitsland, tja. Daar hebben de prijsvaststellers in Nederland geen boodschap aan. Nee, die prijs kan natuurlijk niet omlaag, want omdat er veel meer pakketten verstuurd worden, moet er flink geïnvesteerd worden. In sorteercentra, mensen, en zo. En dat kost geld. Oh? Maar als het zo werkt, zou de postzegelprijs voor brieven dus omlaag kunnen. Want daar hoef je niets nieuws meer te investeren, je kunt met minder mensen toe. De hele infrastructuur ligt er al, het proces is goedkoper dan voorheen. Ik zie de woordvoerder van de post al met grote ogen kijken. Ik zal wel weer iets heel vreemds zeggen.

Ondertussen stijgen bij Stamp Land de prijzen van de albums en partijen met oude(re) postzegels gewoon niet. Heerlijk toch? En reken even mee. Als je straks 3 velletjes van 10 postzegels van Nederland aan de balie koopt, ben je ruim € 26 kwijt. Voor dat geld heb je niet alleen hele stapels postzegels bij ons, je krijgt er ook nog een album of insteekboek gratis bij! Het leven kan best mooi zijn. Je moet alleen die zonnestraaltjes wel opmerken. Ze liggen voor het oprapen, dus: kijken maar. 

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.