Het is tijd om nog eens de uitgangspunten van Stamp Land op een rijtje te zetten. Onze principes, hoewel niet zo star als over het algemeen bij dit begrip gedacht wordt. Onze werkwijze, zo je wilt.

Wij kopen groot in op (meestal) buitenlandse veilingen. Dan moet je denken aan een hoeveelheid van 50-100 verhuisdozen, gevuld met albums en allerlei andere postzegelzaken. Veelal afkomstig uit nalatenschappen of van verzamelaars of handelaren die stoppen of drastische opruiming houden. De allerbeste boeken zijn daar vaak door de veilinghouder al uitgehaald om apart aan te bieden. Daarom zijn deze partijen ideaal voor Stamp Land, want goedkoop en toch kans op leuke vondsten. Vooral alles wat niet in een album zit wordt door een veilinghouder bij dit soort partijen vaak niet of nauwelijks bekeken.

Als wij zo'n partij binnenkrijgen hebben we een vaste werkwijze. Onze principes zijn hierop gebaseerd: lage marge, hoge omloopsnelheid. Dat betekent dat we alles zo laten zoals het binnenkomt. Bijna alle handelaren halen de meest dure postzegels uit een album om deze los te verkopen. En als ze ze laten zitten is er meestal iets mis met de kwaliteit. Wij kunnen zo niet werken omdat dit veel te veel tijd zou kosten. We pakken een album, kijken of de verkoopprijs minimaal 20 euro kan zijn en fotograferen dan een aantal pagina's, of bij insteekboeken doorgaans alle pagina's. Een prijs er op en hup, de winkel in. Na zo een stuk of 5 verhuisdozen te hebben doorgewerkt, ligt er een hele stapel insteekboeken, albums en vooral veel losse postzegels in zakjes, doosjes, losse bladen, brieven, etc. etc. Deze worden dan zonder verder te kijken tot een aantal Fundgrube's gepromoveerd, die zo snel mogelijk gefotografeerd en ook aangeboden worden. Op deze manier is een partij het snelst verkocht. De inkoopprijs wordt terugverdiend en een nieuwe partij kan aangekocht worden. Van de marge die overblijft eten wij, betalen de hypotheek en kopen een flesje wijn.

Deze werkwijze betekent dat er niet veel marge op de partijen zit. Op vragen naar korting gaan we normaliter dan ook niet in. Gemiddeld verkopen we 60% van alle partijen dezelfde dag als ze door ons worden aangeboden, 25% binnen een week en de overige 15% in de periode daarna. De paar albums die na een maand of 2 nog steeds niet verkocht zijn, worden afgeprijsd en alsnog verkocht.

Omdat dit principe in de postzegelwereld niet veel wordt toegepast, zijn we in korte tijd bij een grote groep klanten een geliefde winkel geworden en kunnen we van het resultaat een normaal leven leiden. We zien dan ook geen enkele reden om dit uitgangspunt te wijzigen. Sterker: we gaan ons nog meer op deze kernactiviteit concentreren. Het afgelopen jaar is het aantal landen waarvan we losse postzegelseries aanboden al beperkt, en we hebben besloten om langzaam met deze losse postzegels helemaal te gaan stoppen. Het past er gewoon niet logisch in. Vandaar dat je ze zo nu en dan met korting zult kunnen aankopen. Wel een leuk buitenkansje natuurlijk, mocht je toevallig één van deze landen verzamelen.

Vindt je het leuk om met postzegels bezig te zijn om iets te doen te hebben en woon je in de omgeving van Amersfoort? We zijn op zoek naar een vrijwilliger die ons kan helpen. Mocht je interesse hebben of iemand kennen waar dit wat voor zou kunnen zijn, stuur dan even een mailtje voor meer informatie.

En als je wilt weten wat het resultaat is van onze principes, ga dan nu rondkijken in onze winkel.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.