Ooit, lang geleden, werd ik eens door een relatie uitgenodigd voor een dagje op het racecircuit van Zandvoort. Nu ben ik helemaal geen snelheidsduivel en ook geen fan van hen die dat wel willen zijn, maar omdat het geheel fraai omlijsd was met passende happen en dranken, meende ik toch te mogen gaan.

De dag bestond uit een theoriegedeelte en daarna een paar rondjes over het circuit rijden in je eigen bolide, plus een meerijdrondje met een echte coureur in een echte racewagen. Het was allemaal wel aardig. Het zelf rondrijden deed ik rustig aan, want aspiraties in die richting had ik ook toen al niet. Bovendien werden de brandstofkosten niet vergoed. Het als bijrijder in de formuleauto zitten ging een stuk sneller hoewel ik me niet aan de indruk kon onttrekken dat de coureur niet helemaal die risico's nam die hij in een wedstrijd wel zou nemen. Maar het aansnijden van de bochten was wel een wat andere stijl dan op de openbare weg gebruikelijk.

Wat me echter van die dag het meeste is bijgebleven is een opmerking die tijdens de theorieles werd gegeven. Daar werden ons de principes van het zo snel mogelijk rijden uitgelegd. De instructeur zei op een bepaald moment: "Het gaat er niet om wie het snelste de bocht ín gaat, het gaat er om wie er het snelste uitkomt". Dat lijkt een Cruyfiaanse opmerking, maar er zit een diepe lading in die op vele terreinen van toepassing is. Ik moet er dan ook nog vaak aan terugdenken. Neem nou bijvoorbeeld het postzegels verzamelen. Vertaald zou je kunnen zeggen: Het gaat er niet om om zo snel mogelijk 80% van een collectie in je bezit te hebben, het gaat er om om aan het eind zoveel mogelijk van je verzamelgebied te kunnen laten zien. Kijk, dan kan het soms verstandig zijn om geen boek met heel veel zegels van 10 cent aan te schaffen, maar eerst een boek waar de wat schaarsere zegels in zitten. Die simpele zegels zijn niet voor niets zo goedkoop: die komen vanzelf wel.

Wij bij Stamp Land vinden dit een gezond principe. Het is dan ook niet toevallig dat we veel verzamelingen aanbieden waar diverse betere zegels in zitten. Natuurlijk hebben we voor de eigenwijsjes ook wel wat simpel werk in de aanbieding. Maar om het beste de bocht uit te komen, kan het soms verstandig zijn er rustig in te gaan. Neem dus de rust om de voorraad goed door te kijken. Dan zou je achteraf wel eens een winnaar kunnen blijken te zijn.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.