Onderzoek wijst uit dat je in mei het beste een verzameling kunt kopen. Zo'n zin is bedoeld om vertrouwen te wekken. In dit geval is het onzin. Denk ik. In elk geval ter plekke door mij verzonnen en bij mijn weten niet onderzocht. Hoewel, mensen onderzoeken de gekste dingen, dus je weet nooit. Voor de zekerheid zou je natuurlijk deze maand eens flink kunnen inslaan. Stel je voor dat het klopt.

Met statistiek kun je prachtige dingen bewijzen. Neem nou de politiek. De peilingen in verkiezingstijd zijn hot news. Op basis van een peiling kan de ene krant schrijven dat de partij van de tuinkabouters nu de grootste is, terwijl een andere krant schrijft dat de tuinkabouters een verlies van 15% incasseren. Beide zijn juist hoewel ze een totaal verschillende trend benadrukken. Hoe kan dat? Stel, de partij van vakantievierders had in een eerdere peiling 30% van de stemmen, terwijl dat in de jongste peiling gezakt is tot 24%. De tuinkabouters hadden eerst 29%, en zijn nu gezakt naar 25%. De andere partijen zijn alle kleiner. Inderdaad blijkt nu dat de partij van de tuinkabouters de grootste is in de peilingen, maar wel gezakt van 29 naar 25%, dus bijna 15% minder stemmen. En dan heb ik het nog niet eens over verschillende manieren van peilen, of met welke peiling (van hoe lang geleden) je vergelijkt. Je snapt wel, het gaat vooral over hoe je iets brengt en welk verschil je benadrukt. Daarmee kun je mensen behoorlijk op het verkeerde been zetten. Ik wantrouw dan ook van nature statistische conclusies als ik niet de onderliggende onderzoeken ken. In het verleden heb ik er zelf ook aardig gebruik van gemaakt. Hoe? Dat zal ik jullie in een volgende column verklappen. 

Vooralsnog zou ik er maar van uit gaan dat deze maand de mooiste collecties in de aanbieding zijn, dus: kom op, snel die winkel door en gris er zo veel mogelijk mee.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.