Het lijkt zo gewoon: als je een brief of pakket ontvangt, zijn de postzegels daarop gestempeld. Het kan je bijna niet ontgaan zijn: vanaf 1 januari dit jaar is dat voor pakketten afgelopen. De grote landelijke kranten en de NOS hebben ruim aandacht besteed aan het feit dat dit grote ergernis bij verzamelaars heeft opgeroepen.

Wat is het geval? Pakketten werden afgestempeld bij afgifte op het "postkantoor". Tenminste, dat was de enige plek waar nog gestempeld werd, want in sorteercentra voor pakketten gebeurde dit niet. Nu hebben alle postagentschappen opdracht gekregen om hun dagtekenstempels voor 1 januari terug te sturen en vanaf dat moment eventuele postzegels op pakketten te ontwaarden door er met pen overheen te krassen. Je kunt je voorstellen hoe dat er uit ziet en hoe dat door verzamelaars ontvangen wordt.

Maar de postzegels op de pakketten die wij versturen, worden nog steeds keurig afgestempeld. Nou ja, voor de één is het te vet, de ander vindt het slordig gedaan en een enkele keer wordt het ook wel eens vergeten, maar in elk geval wordt er niet met een pen gestreept. Hoe kan dat? Heel simpel, mensen. Zodra wij in december hoorden van dit voornemen van PostNL, hebben we contact gezocht en geregeld dat ons "postkantoor" het dagtekenstempel nog kon blijven gebruiken. Dat klinkt als een fluitje van een cent, maar in werkelijkheid was daar natuurlijk wel wat meer inspanning voor nodig dan het zo lijkt. In elk geval is het gelukt en is het gevaar voor ons voorlopig uitgesteld. Maar niet definitief van de baan. Ik vermoed dat als het stempel kapot gaat of vervangen moet worden, het niet mogelijk zal blijken om een vervangend exemplaar te krijgen. Dat zien we dan wel weer.

Wat mij wel verbaast, is dat ik van geen enkele van mijn collega's heb gehoord dat zij ook moeite gedaan hebben om dit voor hun klanten te regelen. Mogelijk zijn ze er wel hoor, maar het is mij niet bekend. En dat is toch wel teleurstellend. Niet om ons zelf op de borst te kloppen, maar het is wel heel gemakkelijk om met z'n allen te gaan huilen en schelden richting PostNL, zonder dat je geprobeerd hebt om in te spelen op die dreigende situatie.

En stiekem zijn we zo wel een beetje trots dat het Stamp Land gelukt is om het stempel voor onze klanten te behouden. Je weet het misschien niet, maar je bent wel mooi klant bij een unieke winkel. Die soms een stapje extra doet voor haar klanten. Geen dank hoor. Kijk maar of er vandaag nog een leuke verzameling voor je tussen zit, dat zien we het liefst. En de verzending regelen we als van ouds. Graag gedaan. En met:

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.