Iedereen kent ze wel. Van die mensen met stopwoordjes die ze te pas en te onpas gebruiken. Natuurlijk, dus, ook, dat zijn bekende voorbeelden. Soms raakt een stopwoordje in de mode. Heel lang geleden, we praten over diep in de vorige eeuw, had ik een collega die zijn tijd ver vooruit was. Hij gebruikte zo ongeveer 3x per minuut de uitdrukking zeg maar. We weten allemaal dat deze grandioze tijddoder een paar jaar geleden zwaar in de mode geraakte. Naar mijn persoonlijke schatting gebruikte meer dan de helft van de Nederlanders dit als opvulwoord. Als opvulwoorden moet ik natuurlijk zeggen, want het zijn er welgeteld twee. En nog steeds kom ik ze tegen. Nu vind ik dit persoonlijk een redelijk, zeg maar, charmante variant. Misschien omdat het me aan die overigens zeer aardige collega doet denken. Maar er zijn ook heel ergerlijke uitdrukkingen die als stopper gebruikt worden. Let er maar eens op. De laatste tijd hoor ik steeds meer het volstrekt onjuiste met z'n allen. Vooral in gebruik bij presentatoren op radio en TV. We hebben gisteren met z'n allen gekeken naar... Hoezo? Was het kijkcijfer 100%? Welnee, nog geen 6. We zijn met z'n allen ontzettend benieuwd wie...Dus niet. Ik kan me daar geweldig over opwinden. Zeg maar. Want dit is een dwangmatige stopuitdrukking. Ik ben totaal niet benieuwd, sterker nog, ik weet niet eens waar ik benieuwd naar zou moeten zijn, maar toch word ik onwillens en onwetens inbegrepen in de allen van de domme presentator. En dat weiger ik. Überhaupt kijk ik zelden televisie omdat ik van mening ben dat je er vooral dommer en passiever van wordt. Daar mag je natuurlijk gerust anders over denken. Vrijheid, blijheid. Allemaal prima. Maar ga mij niet tegen mijn wil indelen bij de onnozele met z'n allens. Want dan ga ik steigeren. Stopwoordjes, alla, maar hou mij er buiten alsjeblieft.

Zo, dat is er uit. Het heeft natuurlijk geheel niets met onze postzegelhobby te maken, maar soms moet dat even kunnen. Nu dus maar snel de winkel door. En liefst met z'n allen.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.