Je kunt soms zomaar midden in de nacht wakker worden en je dan afvragen of er ook trends zijn in de wereld van het postzegels verzamelen. Dat gebeurt me regelmatig en ik heb dus zwaar nagedacht. Na ettelijke doorwaakte nachten kan ik jullie hier het antwoord toevertrouwen: jazeker, die zijn er. Je zou het misschien niet verwachten als je de gemiddelde leeftijd van de leden ener filatelische vereeniging in aanmerking neemt. En ook daarbuiten zijn verzamelaars relatief traditioneel ingesteld. Maar toch.
Jaren geleden meende ik de trend te ontdekken dat het verzamelen van echt gelopen gestempelde postzegels toenam. Helaas was hier de wens de vader van de gedachte, want omdat ik daar zelf een voorkeur voor heb, betekent dit volstrekt niet dat de rest der collectioneurs ook al dit inzicht ten deel is gevallen. Neen het, geenzins. Jaren ouder en vooral wijzer geworden weet ik nu dat het verzamelen van postfrisse postzegels duidelijk toeneemt terwijl de gestempelde evenknieën daarvan minder geliefd aan het worden zijn. Een trend die al jaren toeneemt.
Natuurlijk zijn sommige landen populairder dan 20 jaar geleden, en andersom. Een bekend voorbeeld is China, maar dat heeft weer niets met een trend te maken. Het is een simpele rekensom: als 0,1% van de chinezen genoeg geld overhoudt voor een hobby, en een gedeelte daarvan kiest voor het verzamelen van postzegels, betekent dit al zo'n toename van de vraag dat de prijzen fors gaan stijgen. Verkopen van bepaalde series voor prijzen die hoger liggen dan de cataloguswaarde, is hier geen uitzondering. Datzelfde kan de komende jaren gebeuren met landen als India en Brazilië. Daar hoef je niet voor doorgeleerd te hebben. Met Rusland is iets anders aan de hand. Ook dat land noteert opvallend hoge prijzen, veroorzaakt door het sterk stijgende aantal Russische miljonairs die niet weten wat ze anders met hun geld moeten doen.
Een compleet andere trend in de postzegelwereld is de verschuiving in winkels. Waren er 30 jaar geleden nog voldoende postzegelwinkels in de steden te vinden, tegenwoordig zijn vele daarvan gesloten of komen tijdens een noodlijdend bestaan aan het eind van hun houdbaarheidsdatum. Daarentegen is het aantal virtuele winkels op Internet fors gestegen. De slimme ondernemers hier spelen uitstekend in op de gewijzigde wensen van de verzamelaars. Ahum, we noemen natuurlijk geen namen, maar laat je nu heel toevallig bij één van de beste op dit gebied zijn uitgekomen. Bekend om zijn ruime assortiment albums en Fundgrubedozen in combinatie met waanzinnig aantrekkelijke prijzen, kunnen wij ons helemaal voorstellen dat je van plan bent om trendsettend bezig te zijn, en op dit moment de gehele winkelvoorraad op te kopen.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.