Ik heb er een haat/liefdeverhouding mee. Ken je dat? Aan de ene kant bewaar ik er prima herinneringen aan. In mijn jonge volwassenjaren (ik heb het nu over diep in de vorige eeuw) werden die mede ingegeven door het feit dat ik zo sluw was om op een veiling een doos met 20 gelopen rondzendboekjes te kopen voor 30 gulden, en deze dan per stuk aan mijn clubgenoten aan te bieden voor 2 tot 4 gulden per stuk. Ze waren er dol op, en van mij hoorde je dus geen slecht woord over ons verenigingsleven.
Later ben ik jarenlang bestuurslid geweest van de plaatselijke postzegelclub in Zoetermeer, en dat was niet toevallig natuurlijk wel de beste vereniging van het land. Ik zou niet zover willen gaan om daar meteen wereldwijd van te maken, hoewel dat zomaar zou kunnen. Gezelligheid was het centrale begrip op onze maandelijkse bijeenkomsten en het was altijd nog lang onrustig aan de bar.

Maar tegelijk is er ook die andere kant. Van verenigingen met opgeblazen besturen, waar macht uitgeoefend werd en ruzie gemaakt (geloof het of niet, ik heb zo een paar voorbeelden paraat), van ballotage en clubs waar je pas meetelde als je tentoongesteld had en op z’n minst toch wel in de buurt van een gouden beoordeling was gekomen. Of zou moeten hebben komen. Kijk, daar hou ik dus niet van. En maar zeuren dat het ledental afneemt.

Dat laatste is natuurlijk wel waar, en geldt evenzeer voor de prima, gezellige en aantrekkelijke verenigingen. Maar het is tegelijk ook niet uniek voor postzegelverzamelaars. Want het verenigingsleven neemt in z’n algemeenheid af. De mensheid wordt al vele jaren individualistischer en dat is hier dus ook te merken. Een nadeel? Ach, elk nadeel heeft z’n voordeel.

Dat er minder mensen naar een vereniging gaan, naar een beurs of bijeenkomst, betekent niet dat er minder verzameld wordt. Wel anders. Meer via Internet bijvoorbeeld. Kijk, en dat vind ik nog helemaal niet zo’n slechte ontwikkeling. Laat ik nou toevallig in die hoek te vinden zijn! En nu we het er toch over hebben: iedereen die klaagt dat het minder wordt, dat de verzamelwereld vergrijst, dat het een aflopende zaak is, zeg ik luid en duidelijk: Dat is onzin! Bijna wekelijks meldt zich iemand bij mij die (weer) is begonnen met verzamelen, die een begincollectie zoekt, of advies vraagt. Nee, lid van een vereniging zal hij waarschijnlijk niet worden. Maar dat wil niet zeggen dat iemand niet enthousiast kan verzamelen en daar veel plezier aan beleven. Ik draag daar graag mijn bescheiden steentje aan bij. Daarom wens ik je ook nu weer bij het rondkijken in mijn winkeltje:

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.