Ik denk dat iedereen wel eens opmerkt dat er erg veel verpakkingen in omloop zijn. Dat begint al bij je supermarktaankopen. Het gebeurt me wel eens dat ik meer verpakking moet weggooien dan ik aan product overhoud. Maar goed, dat heeft natuurlijk wel een reden.

Ik moest daar aan denken toen ik de afgelopen week een grote partij van tientallen dozen aan het verwerken was. Het was een op een veiling gekochte originele nalatenschap. Naast een uitgebreide verzameling in albums waren er o.a. 8 verhuisdozen vol met "nieuwtjes" aankopen van begin jaren '90 tot 2010. Bijna alles zat nog verpakt zoals het door de verzamelaar was ontvangen. Deze man uit Hannover (getuige de adresetiketten) beschikte klaarblijkelijk over ruime financiële middelen. Hij had een abonnement op o.a. Duitsland, andere landen en de CEPT uitgaven. En niet eenmaal, maar meerdere malen postfris, gestempeld, FDC's, complete vellen, vellen op FDC, maximumkaarten, speciale enveloppen en nog veel meer. Ik schat dat de goede man per jaar een paar duizend euro kwijt was. En nu verkoop ik datzelfde voor een paar tientjes. Maar daar gaat het nu niet om. Grondig zoals ze zijn, verpakten de diverse postzegelfirma's hun leveranties in zakjes, een grotere zak daaromheen, karton er omheen om te beschermen, een stuk of 5 folders van andere verzamelmogelijkheden er bij, begeleidende brief, lijsten met wat er in zat, controlelijsten, dat weer in karton, daaromheen voor de zekerheid ook nog een grotere envelop en dat dan weer in de verzendverpakking. Omdat alles zoals gezegd onzichtbaar en te goed verpakt was, moest ik het wel uitpakken om überhaupt een idee te krijgen van wat er in zat, en om er wat van te kunnen fotograferen. Want jullie bieden natuurlijk niet op gesloten kartonnen verpakkingen. En gelijk heb je.

Het gevolg was dat ik voor 1 kilo aan postzegels en FDC's zo'n 10 kilo aan verpakkingsmateriaal overhield. En wat me nog wel het meest aan het hart ging, was om de nog nieuwe albumbladen voor verschillende albumsystemen te zien, ook nog ingepakt en meestal nog ongeopend, meerdere exemplaren per jaargang. Wat moet je er mee? Wie zit te wachten op Schaubek VN bladen 1999 of Lindner Duitsland 2003? Er zal best iemand zijn die dit kan gebruiken, maar als ik een halve Fundgrube er mee vul, krijgen jullie het gevoel dat ik papier verkoop in plaats van postzegels. Bovendien wordt zo'n doos dan nog zwaarder dan hij doorgaans al is. Nee, die splinternieuwe albumbladen gaan zo de papiercontainer in. Als het een beetje gaat haal ik het plastic er nog af (dat kan bijvoorbeeld gemakkelijk bij de Lindner-T bladen), maar het blijft een vervelende vorm van kapitaalvernietiging. Je moet er maar niet bij stilstaan dat iemand per maand voor meer dan 100 euro aan vele albumbladen heeft betaald, die ik vervolgens ongebruikt de kliko in mik. Ai, dat doet wel een beetje pijn. 

En nee, ga nu niet vragen of ik die en die speciale jaargang wil bewaren. Want die zal er uiteraard net niet bij zitten. Het is geen onwil hoor, maar het is echt met mijn soort geheugen niet mogelijk om dit soort wensenlijstjes van verschillende mensen langer dan een paar dagen te onthouden.

Voor iemand die nieuwe albumbladen wil hebben, zal ik ze met genoegen bewaren (gratis), maar dan moet je wel alles meenemen en komen ophalen. En voor iedereen geldt: kijk binnenkort maar uit naar Fundgrubedozen waar veel Duitsland en Europa CEPT in zit. Dan weet je dat je daarvoor slechts een fractie betaalt van de kostprijs. En dat er weinig papier in zit.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.