Zoek je nog een nieuw verzamelgebied? Dat zou kunnen, die dingen gebeuren. Bijvoorbeeld als je Nederland op hoofdnummers bijna compleet hebt en het aanschaffen van de laatste paar zegels telkens een afweging is tussen deze zegels of een vakantie, of een andere auto, of kunststof kozijnen. En doorgaans heeft een partner volstrekt geen begrip voor het kiezen van de eerste variant. Of je bent zelf zo verstandig. Dus wat dan? Een nieuw verzamelgebied opent in zo'n geval weer tal van mogelijkheden. Een ander land, een thema of juist verdieping (stempels, plaatfouten, varianten): je kunt ineens weer heel veel kopen voor relatief weinig geld en het schiet in het begin lekker op. Zo ken ik iemand die op topnummers na, Duitsland redelijk bij elkaar heeft en nu gaat beginnen aan Oostenrijk. Dat ondersteunen we natuurlijk van harte. Voor een paar tientjes vind je bij ons al een behoorlijke startverzameling inclusief album! In Duitsland is vooral de "Heimatsammlung" de laatste jaren erg populair geworden. Dan verzamel je allerlei zegels en stempels die te maken hebben met je geboorte- of woonplaats, of de omgeving daarvan. Daar kunnen dan ook ansichtkaarten en andere verzamelobjecten bij gaan horen. Zo'n keuze heeft als voordeel dat je veel moet zoeken en speuren en volop kans hebt om prachtige dingen te vinden voor heel weinig geld.

Het is alweer een jaar of 18 geleden dat ik een zeer originele verzameling heb gezien. Normaal ben ik niet zo'n fan van het bezoeken van tentoonstellingen (al die kaders in strak gelid ontnemen me bij voorbaat al de energie om er tussendoor te gaan lopen, laat staan ze ook nog te bekijken). Maar de uitzondering bevestigt de regel. Voor zakelijke doeleinden bezocht ik een tentoonstelling ergens in Zwitserland. En recht tegenover de stand waar ik moest zijn stond 'ie opgesteld. Je kon er niet omheen, want van een afstandje was het een heel aantal bladen met allemaal dezelfde kleur. Het schreeuwde gewoon: Bekijk mij, ik ben de grote uitzondering. Ik liet mij overhalen. Wat bleek? Iemand had de meest normale frankeerzegel verzameld die in het begin van de 20e eeuw in Zwitserland in gebruik was. Op zich nog niet zo bijzonder, dat gebeurt wel meer. Dan laten mensen zien welke variëteiten, drukafwijkingen, tandingen, etc. er allemaal zijn gevonden, hoe deze zegel postaal op poststukken voorkomt, etcetera. Daarvan was hier in het geheel geen sprake. Deze verzamelaar had dit zegeltje (vergelijkbaar met de 80 cent Beatrix van eind vorige eeuw van Nederland) verzameld met een stempelafdruk van elke denkbare datum vanaf de eerste dag van uitgifte. Dus er was een zegel gestempeld op 1 januari, eentje van 2 januari, 3 januari, etc. En dat zo een stuk of 20 jaar lang. En inderdaad, er waren nog een stuk of 20 lege vakjes, compleet was hij nog niet.

Dat is toch geweldig? Zo'n postzegel die per stuk niets kost, maar een werk dat dat geweest moet zijn!

Zoek je nog een nieuw verzamelgebied? Ik heb nog wat Fundgrubedozen Denemarken die een leuke start zouden betekenen voor zo'n datumverzameling. Maar als je ontmoedigd raakt alleen al bij het idee, dan hebben we natuurlijk ook tal van aantrekkelijke startverzamelingen in een traditioneel album. In alle gevallen wensen we je bij de start:

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.