Ik neem aan dat je vooral verzamelt voor je plezier. En dat het een bijkomend voordeel is dat je verzameling aan het eind ook nog wat geld waard blijkt te zijn. Anders dan bijvoorbeeld een collectie colablikjes of bierviltjes. Iemand die voor de waarde postzegels verzamelt en er geen lol aan beleeft zou ik willen aanraden om er maar mee te stoppen. Dat gaat toch niets worden.

Goed. Je hebt het nodige vertier, spanning bij nieuwe aankopen, gelukzalige momenten wanneer wat leuks gevonden wordt, en zo meer. Maar toch. We kennen elkaar, en er staan niet voor niets prijzen in een catalogus. Een beetje verzamelaar zit stiekem toch ook wel eens te rekenen. Laten we eerlijk zijn. Als je wat koopt, dan graag zo voordelig mogelijk. En als je wat kwijt wilt, vind je het onbegrijpelijk dat iemand er niet wat meer voor wil betalen, want het is eigenlijk toch wel een heel fraai geheel. Ik was laatst in de gelegenheid om bij een paar verschillende klanten de zolder leeg te halen en dan merk je weer eens wat iedereen eigenlijk ook wel weet: verreweg het meeste materiaal is niets bijzonders. Als het goed is, bestaat een gedeelte van je verzameling wel uit beter materiaal, maar zelfs dat is geen vanzelfsprekendheid.

Laat me, voor wie dat wil natuurlijk, een verzameladvies geven: Vind je het een voordeel om te zijner tijd bij het stoppen wat geld over te houden, of de erfgenamen daarmee te kunnen verblijden? Koop dan een mix van het volgende. Enerzijds een aantal albums en partijen die je goedkoop kunt aanschaffen en waar je lekker lang mee bezig bent. En anderzijds ook eens een duurdere collectie. Want als je 40 albums van een tientje koopt, wordt het totaal van je verzameling er geen cent meer door waard. Maar als je 1 album van 400 euro koopt zul je zien dat je verzameling er wel door op een hoger plan komt. En die aankoop zal je ook een heel ander soort plezier verschaffen.

Zorg dus voor een gezonde mix: zowel waardevolle als tijdvullende aankopen zorgen voor een completer verzamelgenot. Veel ingewikkelder kunnen we het niet zeggen. Het komt er gewoon op neer dat de afwisseling je goed zal doen. En niet geheel toevallig, kun je bij ons voor allebei terecht. Speciaal begin september komen er vele betere collecties in het assortiment. Als dat zo uitkomt, spaar er voor en koop dan eens een album van een paar honderd euro, plus een grote doos vol voor een paar tientjes. Ga dat tegelijkertijd zitten uitzoeken. Ik garandeer je: da's dubbel genieten!

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.