Beroepshalve krijg ik regelmatig een complete nalatenschap onder ogen. Anoniem verkocht via een veiling, dus ik weet niets van de voormalige eigenaar. Er zijn veel soorten verzamelaars. De één heeft een heleboel albums of insteekboeken waarin hij een collectie opbouwt. Een ander verzamelt op een veel persoonlijker manier. Regelmatig kom ik een nalatenschap tegen waarbij de voormalige eigenaar vooral heel veel heeft bewaard. Zo zie je dan de brieven die hij van medeverzamelaars heeft ontvangen, er zitten opvallend vaak foto's bij: een familie-etentje, recepties, vakantiefoto's en soms heel oude foto's van verre voorvaderen. Normaliter verwijder ik die voordat ik de albums ga verkopen. Ik gun de overledene zijn privacy en eigenlijk zou de veilinghouder dat al hebben moeten doen. Maar goed.

Wat wel altijd een warm gevoel achterlaat is het ontdekken van een verzameling die iemand heeft opgebouwd door een regelmatig ruilcontact. Met de brieven en kaarten er nog in van zijn correspondentieadres, vaak ook wat foto's, nieuwjaarwensen e.d. Je voelt dat deze mensen met veel aandacht en plezier elkaar steeds postzegels stuurden en soms elkaar (getuige de foto's) ontmoet hebben op een tentoonstelling of vakantie. Verzamelaars uit verschillende landen die een gezamenlijke passie deelden, aan elkaar dachten en iets voor elkaar over hadden. Daarover mijmerend zou je kunnen stellen dat de wereld er een stukje beter uit zou zien als heel veel mensen op die manier postzegels zouden verzamelen. Stel je voor dat een Amerikaanse sergeant zou corresponderen met een Talibanmedewerker. Dan denk je aan beide zijden toch wel een keer extra na voordat je iets vervelends gaat uitvoeren? Ik wil wedden dat er meer begrip en minder militair ingrijpen zou zijn als er massaal en wereldwijd postzegels werden geruild. Is dat geen aardige kerstgedachte? Ik wens jullie allemaal een heel fijn kerstfeest en gelukkig nieuwjaar!

En voor wie in deze winkel wat wil zoeken om naar een correspondentievriend te sturen:

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.