Nee, we gaan het niet over zwarte of anderskleurige pieten hebben. In de eerste plaats is het er niet het jaargetijde voor, in de tweede plaats heeft het niets met postzegels te maken en tot slot is het allemaal nogal onbenullig. Belangwekkender is het verschil tussen insteekboeken met zwarte en witte bladen. Andersgekleurde bladen zijn tamelijk zeldzaam. Veel mensen vinden boeken met zwarte bladen mooier. De postzegels hebben vaak een wit randje, en dan komen ze dus op een zwarte ondergrond fraaier uit. So far, so good. Maar welk onzichtbaar verschil ziet de doorsnee postzegelaar over het hoofd? Iedereen kent wel het probleem van een oud insteekalbum dat veel gebruikt is, en waar de insteekstroken aan de onderkant dermate los laten, dat de postzegels er doorheen schieten. Tien tegen één dat je het dan over een album met zwarte bladen hebt. Let er maar eens op.

Ooit mocht ik een rondleiding in een productiehal van insteekalbums genieten. Daar hoorde ik dat het veel moeilijker is om goede insteekboeken met zwarte bladen te maken, dan met witte. Dat zou komen doordat de lijmnaad minder goed hecht op een zwarte ondergrond. Technici kunnen dit ongetwijfeld verklaren, maar daar win je weinig mee. Het is nu eenmaal een feit. Als je dus een insteekalbum nodig hebt voor je verzameling, daar waar je je postzegels een keer instopt en verder hooguit nog doorbladert, neem dan gerust een zwarte. Da's inderdaad een mooi gezicht. Zoek je echter een boek voor dubbelen, of voor een verzameling in heftige ontwikkeling, waar je vaak de postzegels moet verplaatsen, in en uit halen en zo, koop dan een album met witte bladen. Dat gaat beslist langer mee.

Da's toch handig om te weten. Bij Stamp Land hebben we beide, meestal zowel nieuw als tweedehands in voorraad. Gezien het voorgaande is het niet vreemd dat de meeste boeken witte bladen hebben. De zwarte verkopen sneller, en zijn tweedehands minder vaak in goede staat beschikbaar.

Misschien wist je dit al lang. Weet je dan ook waar die boeken vandaan komen? Wereldwijd zijn er niet zo heel veel producenten. In ons werelddeel is Leuchtturm een grote en bekende producent. Veel boeken met een bekend merk er op, komen bij andere producenten vandaan. Grote albummerken zoals Davo, produceren hun insteekboeken niet zelf, maar laten dat elders doen. Je kunt dus gerust een merkloos of B-merk boek kopen. De kwaliteit zal niet onderdoen voor een Lindner of Leuchtturm insteekboek. De prijs kan wel uitmaken. Daarvoor kun je het best terecht bij... ach, ook dat is je wel bekend.

HEEL VEEL PLEZIER.

Wil je de vorige postzegelcolumns lezen? Klik dan bovenaan deze pagina (de derde regel van boven) op Nieuws Column. Daaronder staan de vorige columns opgenomen.